شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی قطعنامه در مورد ایران را تصویب کرد

شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی پس از مذاکرات سخت و طولانی قطعنامه در مورد ایران را تصویب کرد

هئیت رئیسه  آژانس بین المللی انرژی اتمی روز دوشنبه 29 نوامبر، سرانجام پس از چندین روز بحث و مذاکرات دیپلماتیک، قطعنامه ای درباره فعالیت های اتمی ایران تصویب کرد که در آن از اشاره به احتمال ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل خودداری شده است.

این قطعنامه از اقدام ایران مبنی بر تعلیق کامل فعالیت های مربوط به غنی سازی اورانیوم به عنوان گامی "داوطلبانه که برای اعتمادسازی برداشته شده" استقبال کرده است.

این قطعنامه که پیش نویس آن توسط سه کشور بریتانیا، فرانسه و آلمان تهیه شده بود، با اجماع 35عضو شورای حکام و بدون رای گیری به تصویب رسید.

قطعنامه شورای حکام تایید می کند که جمهوری اسلامی تمامی فعالیت های مربوط به غنی سازی اورانیوم را که نحوه اجرای آن مورد اختلاف ایران با کشورهای اروپایی بود، متوقف کرده است.

اشاره این قطعنامه به داوطلبانه بودن تعلیق فعالیت های مربوط به غنی سازی اورانیوم و غیرالزامی بودن این اقدام، امتیاز مهمی برای ایران به حساب می آید.

سیروس ناصری، یکی از اعضای هیات ایرانی در آژانس بین المللی انرژی اتمی، این قطعنامه را آغاز فصل تازه ای در روابط ایران با اروپا خواند.

وی گفت: "امروز، به گمان من، نشانگر یک چالش است؛ فرصتی است که اگر به درستی بهره برداری شود - که به عقیده من دو طرف چنین خواهند کرد- می تواند به دگرگونی روابط ایران با سه کشور اروپایی و با کل اروپا منجر شود."

آمریکا قطعنامه را مسدود نکرد اما در بیانیه ای به شورای حکام آژانس گفت ایران قبلا در زمینه اتمی جامعه بین المللی را فریب داده و آمریکا حق خود را برای ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت محفوظ می دارد.

اسکات مکللان، سخنگوی کاخ سفید نیز گفت که ایران در گذشته بارها از پایبندی به تعهداتش کوتاهی کرده است.

در مقابل حسین موسویان، مذاکره کننده اصلی ایران در امور اتمی، از این قطعنامه استقبال کرد و گفت به خارج شدن پرونده ایران از دستور کار شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی منجر خواهد شد.

وی پیش از تصویب قطعنامه به تلویزیون دولتی ایران گفت که این مثبت ترین قطعنامه ای است که از اواسط سال 2003 تاکنون درباره ایران صادر می شود. آژانس بین المللی انرژی اتمی برای نخستین بار در اواسط سال 2003 تحقیق درباره ادعاهای مربوط به وجود یک برنامه مخفیانه اتمی در ایران را آغاز کرد.

محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، پس از تصویب قطعنامه گفت که بازرسان آژانس روز دوشنبه، دوربین هاى ویژه اى را براى کنترل و نظارت بر20 دستگاه سانتریفوژ ایران نصب کردند.

ایران در روزهای اخیر تلاش کرد 20 دستگاه سانتریفوژ را از توقف فعالیت های غنی سازی مستثنی کند، اما در آخرین ساعات شب یکشنبه گفته شد که ایران از این خواسته خود که با مقاومت اروپایی ها روبرو شده بود، چشم پوشی کرده است.

آقای موسویان گفت که قطعنامه به درخواست ایران برای مستثنی کردن این 20 سانتریفوژ از طرح تعلیق اشاره ای نمی کند.

به گفته وی ایران طی مکاتبه ای به آژانس بین المللی انرژی اتمی توصیه کرده بود این 20 سانتریفوژ تحت نظر آژانس قرار گیرند اما مهر و موم نشوند.

متن قطعنامه ای که بعد از ظهر دوشنبه به تصویب رسید به طور محسوسی نسبت به پیش نویس اولیه آن تغییر کرد تا رضایت مقام های جمهوری اسلامی را جلب کند اما نتیجه آن پایان تمامی فعالیت های مربوط به غنی سازی اورانیوم است که از ابتدا به عنوان هدف کشورهای اروپایی در مذاکره با ایران مطرح شده بود.

متقابلا در این قطعنامه، درخواست ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد که همواره به صورت تهدیدی جدی درباره فعالیت های ایران مطرح می شد و آمریکا نیز خواهان اعمال آن بود، مطرح نشده است.

تصویب قطعنامه مذکور پس از یک هفته مذاکرات سخت در پشت درهای بسته حاصل شده و به نظر می رسد در نتیجه آن، پرونده ایران از حالت اضطرار به حالت عادی بدل شود.

یکی از مواردی که با پافشاری ایران در پیش نویس قطعنامه تغییر کرد، نحوه توقف غنی سازی اورانیوم بود که به گزارش ایرنا، خبرگزاری جمهوری اسلامی، به این صورت درآمده است: "از تصمیم ایران برای ادامه و توسعه تعلیق فعالیت های مربوط به غنی سازی و فرآوری (اورانیوم) به عنوان یک اقدام داوطلبانه و اعتمادساز که باید از سوی آژانس راست آزمایی شود، استقبال و خاطر نشان می کند که شورا اجرای کامل و پایدار این اقدام اعتماد ساز را برای پاسخگویی به مسایل به تعویق افتاده به عنوان یک اقدام اعتمادساز، داوطلبانه و بدون الزام حقوقی می داند."

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد